Een kreupel paard heeft in meer of mindere mate pijn en probeert het betreffende pijnlijke lichaamsdeel zoveel mogelijk te ontlasten. Hierdoor vertoont het paard een ongelijke gang, stijfheid of verminderde bewegingsdrang. De oorzaak hiervoor kan zeer uiteenlopend zijn, van zeer acuut (trauma, spierpijn, etc.) tot chronische overbelasting (gewrichtsslijtage, artrose, etc.). Is uw paard kreupel zorg dan dat op korte termijn de dierenarts geraadpleegd wordt. Door middel van een kreupelheidsonderzoek gaan we achterhalen waar het probleem van de veranderde beweging van het paard zit.

Het paard wordt klinisch beoordeeld op zijn stand en nagevoeld op pijnlijkheid, verdikkingen of warmteverschillen. Eventueel worden aanvullende testen gedaan zoals een viseertang (aftasten van de hoef met een speciale tang) en buig- en/of strekproeven. Bij de buigproef houdt de dierenarts het paardenbeen in een gebogen houding gedurende bepaalde tijd en laat erna het paard wegdraven op de rechte lijn. De dierenarts zal de mate van pijnlijkheid na buiging en het herstel hiervan interpreteren. Ook wordt het paard in beweging beoordeeld in verschillende gangen. Er wordt gekeken naar de beweging op een rechte lijn en op de cirkel, zowel op harde als op zachte bodem. Mochten de kreupelheidsklachten duidelijker zijn onder het zadel, neem dan zeker uw hoofstel, zadel en andere benodigdheden mee.

Het onderzoek kan gedaan worden op locatie bij u thuis of op onze kliniek in Stiphout. Als u het liever bij u thuis op locatie heeft, zorg dan dat er genoeg rust en plek is en dat er een zachte en harde gelijkmatige bodem is.

Diagnostische anesthesiën of verdovingen

Om de precieze regio te achterhalen waar uw paard pijn heeft, kan worden besloten over te gaan op diagnostische anesthesiën. Hierbij wordt er lokaal een verdoving gezet rond een zenuw in een bepaalde regio van het been en wordt zo de pijn in een bepaald gebied uitgesloten (geleidingsanesthesie). Ook gewricht injecties behoren eventueel tot dit onderzoek. Hierna wordt nogmaals in beweging naar het paard gekeken om te beoordelen of zijn bewegingspatroon is veranderd. Als het paard zijn beweging verbeterd, betekent dat de pijn grotendeels is uitgeschakeld in dit gebied. Zo wordt stapsgewijs het gebied gelokaliseerd waar de regio van pijn zit.

Aanvullend beeldvormend onderzoek

Na het klinisch onderzoek en het uitzoeken waar de pijn zit, kan men besluiten om aanvullende beeldvormende onderzoeken te gaan uitvoeren zoals röntgen en/of echografie. Door uit te zoeken wat de oorzaak is van de kreupelheid, kan men kijken wat er therapeutisch mogelijk is en wat de prognose zal zijn van het gebruik van het paard.

klik hier om meer te lezen over echografie
klik hier om meer te lezen over röntgenologie.

Mogelijke therapieën

  • Lokale of systemische behandeling (ontstekingsremmer, pijnstiller, hyaluronzuur, Osphos en supplementen) 
  • ACP (Autologuous Conditioned Plasma)
  • Stamceltherapie (Arti-Cell® FORTE)
  • Laser therapie
  • Chiropractie

Hieroder leest u meer over bovenstaande opties.

Lasertherapie

Lasertherapie is een niet pijnlijke behandeling met specifieke lichtgolven die zorgen voor een biostimulatie van weefsels. Therapeutisch werkt dit pijnstillend, wordt de wondheling gestimuleerd, verhoogd de doorbloeding waardoor een versneld herstel optreed, verminderd littekenweefsel en worden de ontstekingssymptomen gereduceerd. Ideaal is dat er geen geneesmiddelen gebruikt worden, maar dat het lichaam gestimuleerd wordt zichzelf te herstellen.

Een laser kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij:

  • Pijn in het algemeen (bijv. huidirritatie, lokale infectie, rugpijn, enz.)
  • Gewrichtspijn en/of artrose
  • Bepaalde ligament en peesaandoeningen
  • Promotie van wondheling (ook bij slecht helende wonden of terugkerende mok)
  • Traumata
  • Etc.

Intra-articulaire injecties:

Diverse medicijnen kunnen rechtstreeks in het gewricht worden geïnjecteerd. Afhankelijk van de aandoening kiezen we welke injectie het meest geschikt is. Vaak moeten dit soort behandelingen herhaald worden.

Behalve medicijnen is het ook mogelijk lichaamseigen stoffen (o.a. groeifactoren) in het gewricht te spuiten of in het aangetaste deel van de pees onder echografische controle. Dit wordt ACP behandeling genoemd. Voordeel van deze methode is dat het een veilig lichaamseigen product is die geen afweerreacties geeft. Ook bevorderen de eiwitten de genezing van het gewricht waar bijvoorbeeld cortison enkel de symptomen onderdrukt, namelijk de ontsteking.

Arti-Cell® Forte is een diergeneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van lichte tot matige kreupelheid die verband houdt met niet-infectieuze gewrichtsontsteking bij paarden. Het bevat stamcellen die afkomstig zijn van paardenbloed. Stamcellen kunnen zich ontwikkelen tot andere soorten cellen. De stamcellen in het werkzame bestanddeel (mesenchymale stamcellen) worden zo behandeld dat ze zich ontwikkelen tot kraakbeencellen. Er kan een verbetering van de kreupelheid worden verwacht binnen 6 weken en de positieve effecten houden aan gedurende een periode van één jaar.

Chiropractie

Chiropractie is een veilige vorm van manuele therapie waarbij hinderingen in bewegelijkheid tussen gewrichten wordt hersteld door het stimuleren van het zenuwstelsel. Met een specifieke, manuele behandeling met een snelle en korte impuls direct bij de slecht bewegende gewrichten worden fixaties en/of spanningen weggenomen. Hiermee worden dus niet alleen symptomen behandeld, maar ook de oorzaak van het probleem aangepakt.

Doel van een chiropractische behandeling is het verbeteren van de beweeglijkheid en functie van het zenuwstelsel. Gezond functioneren kan alleen als het zenuwstelsel vrij is van verstoringen die de signaaloverdracht beperken. Het wegnemen van blokkaden bevordert het herstellingsvermogen en de immuniteit van het lichaam. Hierdoor kan uw paard beter bewegen dankzij een betere balans.

Een chiropractisch onderzoek en behandeling wordt uitgevoerd door een dierenarts bij DAC ZuidOost. Sanne Mooren is opgeleid bij de International Academy for Veterinairy Chiropractic (IAVC) en heeft tevens het IVCA examen afgelegd en behaald. Dit betekend dat er zowel met een chiropractische als diergeneeskundige achtergrond naar het paard wordt gekeken. Zo kunnen ook eventuele onderliggende gezondheidsproblemen die aan het licht komen tijdens het consult meteen besproken en eventueel onderzocht worden. Zo kunnen we samen tot een completere gezondheidsaanpak van uw paard komen.

Meer over chiropractie