Endoscopie Luchtwegen
Problemen met de luchtwegen, zoals langdurige hoestklachten of bijgeluiden tijdens het rijden, kunnen het best in beeld gebracht worden met behulp van een scopie (laryngoscopie). We kijken dan met een camera naar de luchtpijp, zo kunnen eventuele problemen goed in kaart worden gebracht. Indien nodig kan er ook een longspoeling worden gedaan om tot een diagnose te komen.
Endoscopie bovenste luchtwegen
Bij het gesedeerde paard in rust gaan we met een flexibele camera, de endoscoop, in de neus van het paard. Hierdoor wordt het mogelijk om de neusgangen, de zeefbeenschelpen (ethmoïden), strottenhoofd, luchtzakken en luchtpijp tot en met de splitsing van de longen te inspecteren.
Indicaties voor een laryngoscopie zijn bijgeluiden tijdens het rijden, acute of chronische neusvloei (etterig of bloedend), hoesten, kortademigheid en paarden met een verminderd uithoudingsvermogen. Er wordt gekeken of de stembanden symmetrisch zijn (bij cornage zijn de stembanden ongelijk), of er ontstekingen zijn en de locatie wordt onderzocht waar de neusvloei vandaan komt. Op basis van de uitgevoerde onderzoeken kan er een gerichte behandeling en prognose gegeven worden.
Broncho Alveolaire Lavage
(ook bekend als BAL-spoeling of longspoeling)
Dit is een verder gespecialiseerd onderzoek van de diepere luchtwegen. Er wordt een speciale sonde tot in de diepere ademwegen geschoven en hier kan een monster worden genomen om verder te laten onderzoeken in het laboratorium. Hiermee kan de graad van ontsteking in beeld worden gebracht en kan er eventueel een bacteriekweek aan worden gelegd voor diagnose. Bij sportpaarden kan de ernst van bijvoorbeeld een longbloeding onderzocht worden of de oorzaak achterhaald worden van verminderde prestatie. Afhankelijk van de diagnose kan er een gepaste therapie ingezet worden.
Echo en/of röntgen onderzoek van de longen
Met echografie kunnen we het oppervlakte van de longen in beeld brengen. Hier kan gekeken worden of er vocht rond de longen zit (pleuritis), verdwijning van lucht uit de longblaasjes, vergroeiingen tussen long- en borstvlies en eventuele tumor of abcesvorming in beeld gebracht worden. Bij kleine pony’s of veulens kunnen er ook röntgen beelden gemaakt worden van de thorax om het gehele longveld in kaart te brengen. Dit is bij grote paarden slechter mogelijk omdat de straling moeilijk door de grotere massa heen komt.